Бджільництво як бізнес чи запорука життя планети…

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Bdzhilnytstvo yak biznes

У 2017 році Генеральна Асамблея ООН прийняла рішення про відзначення Всесвітнього дня бджіл щороку навесні, саме 20-го травня. Мета – привернути увагу людства до масової загибелі бджіл та до можливих наслідків в масштабі всієї планети. Бджільни́цтво — галузь сільського господарства, яка займається розведенням бджіл та отриманням від них меду та інших продуктів бджільництва. Серед таких продуктів не лише цінний дієтичний продукт мед, а й віск, прополіс, отрута та інші, вони знаходять широке застосування, зокрема для здоров’я людини. Задля підвищення врожайності бджоли використовуються і як запилювачі рослин. Станом на 2019 рік, Україна входить у топ-5 головних країн-експортерів меду із часткою 5,7% від усіх світових запасів цього натурального солодкого продукту. Наша мета – стати світовим лідером в цій галузі, що є цілком можливим.

Саме тому, 27 травня 2020 р., ми зі студентами 2-го та 3-го курсів, слухачами дисципліни «Аграрне право», говорили про особливості здійснення бджільництва в нашому регіоні та Україні загалом, на онлайн-зустрічі з Василем Паламарем, головою громадської організації “Асоціація “Буковинський бджоляр”. Студенти мали змогу почути про практичну сторону бджільництва як галузі сільського господарства. Про виклики, які стоять перед бджолярами; про те як вони налагоджують співпрацю з аграріями; про особливості юридичного супроводу бджільництва; про те, якого багатосторонньо юриста потребують бджолярі.

Про цінність спілкування з практикуючими виробниками зі слів студентів!

Віталіна Рябкова: «Особисто для мене, ця зустріч була корисною та цікавою. Дізналася багато нового для себе, чому для бджоляра важливо реєструвати пасіку і які наслідки можуть настати, якщо цього не зробити».

Аліна Сеник: «Дізналась як для бджоляра важливо дотримуватись належних санітарно-гігієнічних норм, оскільки це запорука якості товару. Обговорили проблеми, які виникають внаслідок того, що агровиробники часто нехтують правилами обробки рослин, які встановлені законодавством, не інформують бджолярів про час їх застосування, в результаті чого сотні бджіл гинуть. І як можна цьому запобігти шляхом ведення переговорів».

Андрій Орищук: «Даний захід відкрив для мене багато нового у сфері бджолярства. Спікер розкрив всі нюанси цієї діяльності, реальні проблеми і шляхи подолань їх подолання, наводив багато прикладів, пояснив чому деякі законодавчі акти не ефективні і як з цим бореться він та його організація разом із бджолярами. Зокрема розказав про взаємовідносини між аргохолдингами і бджолярами, як вирішуються спори між ними і показав які вектори впливу може застосувати “рядовий” бджоляр для захисту своїх прав».

Паш Ярина: «Чудовий захід та цікавий вебінар, який виокремив основні проблеми бджільництва та шляхи його подолання, коротко та зрозуміло охарактеризував перспективи розвитку бджільництва в Україні. Особливо, що не може не радувати, досконалість українського законодавства з питань регулювання правовідносин, стосовно якості меду та його властивостей. Ключове правило пасічника діяти на випередження та запобігати виникненню конфліктів шляхом ведення переговорів».

асистентка кафедри публічного права
ЛІДІЯ НЕСТЕРЕНКО