Проєкт ЮК

Захистіть своє право на гарантовані 200 000 грн.!

Захистіть своє право на гарантовані 200 000 грн.!

Банк ліквідують, а вас немає в загальному реєстрі вкладників, які мають право на відшкодування коштів за вкладами за рахунок Фонду гарантування вкладів фізичних осіб? Покроковий алгоритм дій від студентів ЮК!

Завдання уповноважених осіб Фонду гарантування вкладів фізичних осіб під час здійснення тимчасової адміністрації та ліквідації банків – застосовувати заходи, спрямовані на максимально можливе збільшення ліквідаційної маси неплатоспроможного банку, з метою задоволення вимог усіх кредиторів такого банку відповідно до черговості, встановленої законом.

До таких заходів належать:

  • пошук та стягнення в судовому чи позасудовому порядку дебіторської заборгованості перед банком;
  • продаж його активів;
  • виявлення правочинів, які є нікчемними (тобто недійсними згідно із законом) тощо…

В останньому випадку уповноважена особа вчиняє дії щодо застосування наслідків нікчемності правочинів, найпоширенішим з яких є відмова у включенні клієнтів банку до Реєстру вкладників, які мають право на відшкодування.

Отримали таке повідомлення-відмову? Не гайте часу!

Для захисту свого права, вкладнику необхідно в максимально стислий термін в судовому порядку оскаржувати відмову Фонду включати особу до реєстру виплат компенсацій. Звісно, якщо для цього є належні обґрунтування.

Готуємо позов до адміністративного суду.

Позовними вимогами будуть: – визнати незаконними дії уповноваженої особи Фонду щодо визнання договору нікчемним; – зобов’язати вчинити певні дії. А саме – зобов`язати уповноважену особу Фонду гарантування вкладів фізичних осіб включити Вас до переліку вкладників, які мають право на відшкодування коштів за вкладами за рахунок Фонду гарантування вкладів фізичних осіб з належною Вам сумою в розмірі, що не перевищує суми граничного розміру відшкодування.

Маєте на руках позитивне рішення суду про включення інформації про вас до переліку вкладників, які мають право на отримання гарантованої суми відшкодування за рахунок коштів Фонду? Далі не потрібно отримувати виконавчі листи та звертатися до виконавчої служби із заявою про примусове виконання цих рішень. Саме рішення, яке вступило в силу, є підставою для включення інформації про вкладника до реєстру для здійснення виплат.

Таким чином, після отримання копії судового рішення Ви, як вкладник звертаєтеся до уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб із заявою про виплату гарантованої суми відшкодування за вкладом у банку, що ліквідується. Додаєте до неї рішення суду, яке набуло законної сили, копію паспорта та довідки про присвоєння реєстраційний номер облікової картки платника податків (ідентифікаційний код).

Lidiia Nesterenko

Лідія Нестеренко

Координаторка з підвищення рівня обізнаності споживачів фінансових послуг